Tips om je kat pillen en medicijnen te geven

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is niet fijn om ziek te zijn en zeker niet als je medicijnen moet nemen om weer beter te worden. Dit geldt ook voor huisdieren. Of het nu gaat om een ziekte of een allergie, katten hebben soms medicijnen nodig voor hun gezondheid.

Hier zijn enkele nuttige tips om je kat een pil te geven, zodat het hele proces voor jullie allebei soepeler verloopt en ze zich snel weer beter voelt.

Je kat vasthouden

Sommige katten voelen stress als ze worden vastgehouden. Benader je kat voorzichtig, praat zachtjes en geruststellend en pak haar vervolgens op. Cats Protection raadt aan haar in een zachte handdoek of een deken te wikkelen, zodat je de poten in hun beweging beperkt maar de kop vrijlaat. Als je de poten ondersteunt, zodat ze niet hangen, voelt ze zich veiliger en meer comfortabel.

Hoe geef je je kat een pil

Medicijnen voor katten zijn voornamelijk pillen. Katten zijn slimme dieren die niet houden van veranderingen in hun routine. Ze zullen het je niet makkelijk maken om de medicatie toe te dienen. Hoewel een hond een snack met daarin een pil gretig zal verorberen, moet je bij katten met meer overleg te werk gaan.

Hand met pillen boven een grijze kat.

Als je kat graag meewerkt, kan je proberen de pil direct in haar bek te plaatsen. Gooi de pil echter niet, want dan kan ze er in stikken (of misschien spuugt ze hem gewoon weer uit!). Plaats hem op het midden van de tong achter in de bek en wrijf vervolgens voorzichtig over haar nek om het doorslikken te stimuleren. Geef haar een bak vers water om de pil door te spoelen.

De 'gehaktbal' methode

Voor een andere manier om je kat een pil te geven moet je wat sluwer te werk gaan. Probeer de pil eerst te verbergen in het kattenvoer dat ze altijd eet. Nat of halfnat kattenvoer werkt het beste, maar als je kat alleen droogvoer eet, kan je haar het natvoer geven wanneer ze de pil inneemt, als een spannende snack.

Een andere truc is om de pil in een klein balletje kattenvoer te verbergen. Het is een soort verstoppertje spelen: je kan de pil verbergen in het natvoer, het tot een bal rollen en vervolgens als snack aan je kat geven. 

Als je kat weigert de pil in haar voer op te eten, wil je misschien proberen haar te verleiden met 'mensenvoedsel' zoals tonijn. Veel soorten voedsel kunnen echter maag- en darmklachten veroorzaken bij katten. Consulteer altijd de dierenarts voor je voedsel dat niet speciaal voor huisdieren bedoeld is aan je kat geeft.

Kattenvoerjus

Als je op zoek bent naar een andere manier om je kat een pil te geven, wil je deze misschien tot een poeder vermalen. Volgens de PDSA werken sommige pillen echter niet zo goed als ze vermalen worden en is het beter om ze in zijn geheel toe te dienen. Vraag altijd aan de dierenarts om expliciet te bevestigen dat de pil vermalen mag worden. 

Je kunt de medicatie vermalen tussen twee lepels of een pillenvergruizer/-snijder kopen bij de lokale apotheek of dierenwinkel. Dit instrument kost slechts een paar euro en maakt het vermalen eenvoudiger en schoner — er blijven geen restjes over. 

Meng de vermalen medicatie met een kleine portie kattenvoerjus. Je kat zal het (hopelijk) snel opeten. De krachtige smaak van de jus is ideaal om de onaangename smaak van de pil te maskeren. Geef je kat nooit medicatie in melk; veel katten kunnen zuivelproducten niet verteren. Als ze een lepel jus weigert op te eten, kan je de jus combineren met haar normale voer, als extraatje op het droogvoer of vermengd met het natvoer.

Vloeibare medicatie

Als je kat weigert medicijnen in te nemen of te ziek is om normaal te eten, kan de dierenarts vloeibare medicatie voorschrijven die met een spuit moet worden toegediend. De meeste vloeibare medicatie moet in de koelkast bewaard worden. Katten zullen echter sneller medicijnen op kamertemperatuur accepteren. Doe medicijnen nooit in de magnetron. Je kunt de medicatie opwarmen door de spuit een paar minuten in je hand te houden of hem onder te dompelen in een beker warm (niet heet) water.

Houd je kat op een veilige, comfortabele manier vast met de spuit in je dominante hand. Laat je kat aan de punt van de spuit likken, zodat ze van het medicijn kan proeven, en druk vervolgens de zuiger langzaam in. Richt de straal op de achterkant van de hals, maar houd de kop niet naar achteren, anders kan ze de vloeistof inademen of stikken.

Zodra de medicatie in haar mond is, houd je deze eventjes dicht tot ze de vloeistof heeft ingeslikt. Maak je geen zorgen als ze wat van het medicijn uitspuugt — dat is heel gewoon. Ook als er wat medicatie op je schoot belandt, hoef je geen nieuwe dosis toe te dienen. Je kunt gewoon tot de volgende keer wachten.

Oog- en oordruppels

Soms heeft een kat oog- of oordruppels nodig, vooral tegen allergieën. Net als bij het toedienen van een pil of vloeibare medicatie, moet je je kat op een veilige manier vasthouden.

Het Blauwe Kruis raadt aan om bij oogdruppels je kat eerst aan het flesje te laten ruiken om aan de geur te wennen. Je kan haar vervolgens belonen met een traktatie, zodat ze geur associëren met een positief gevoel. Wanneer je klaar bent om de oogdruppels toe te dienen, gebruik je de wijsvinger en de duim van je niet-dominante hand om het ooglid van je kat open te houden. Vervolgens dien je met je dominante hand de medicatie toe. Het is vaak het beste om het oog van boven, van onderen of van de zijkant te benaderen, zodat ze je hand niet ziet aankomen. Raak nooit het oog van je kat aan met de oogdruppelaar of je vingers.

Bij oordruppels doe je het benodigde aantal druppels in het oor van je kat en masseer je vervolgens de basis van het oor met cirkelvormige bewegingen. Je kat zal deze methodes niet prettig vinden, maar het is nodig voor haar gezondheid.

Paar handen met blauwe latexhandschoenen injecteert een Calico-kat in de rug.Injecties

Bij bepaalde ziektes, zoals diabetes, moeten baasjes de medicatie onderhuids injecteren. Een tweede paar handen kan nuttig zijn bij het geven van injecties, dus vraag iemand om je te helpen je kat stevig vast te houden, al dan niet met een handdoek

Of een kat een injectie nodig heeft, hangt af van de medicatie. Vraag aan de dierenarts om je te laten zien waar en hoe je de injectie moet zetten. Gebruik altijd een nieuwe naald voor elke dosis en noteer het tijdstip en de datum van elke injectie. Praat met de dierenarts als je vragen hebt over het toedienen van injecties of als je meer advies nodig hebt. 

Na het toedienen van de medicatie geef je je kat een extra knuffel. Ze wil misschien even alleen zijn, dus geef haar de tijd en ruimte die ze nodig heeft. Gooi de naald na afloop nooit in de vuilnisbak. Gebruik een goedgekeurde container voor scherpe objecten of breng de naald terug naar de apotheek of dierenarts.

Als je vermoedt dat je kat ziek is, maak dan eerst een afspraak bij de dierenarts voor een controle. Geef je kat alleen de medicijnen die de dierenarts voorschrijft. Geef je kat nooit vrij verkrijgbare medicijnen voor mensen (waaronder oogdruppels). Deze kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren. 

Deze tips zijn alleen bedoeld als eerste aanzet. Praat altijd met de dierenarts over de beste manier om je kat medicijnen te geven. Voor een juiste diagnose en behandeling van je kat is het het beste om haar grondig te laten onderzoeken door de dierenarts.

Of het nu gaat om een korte antibioticakuur of een levenslange behandeling, soms heeft een kat nu eenmaal medicijnen nodig. Ze zal je er niet voor bedanken, maar ze zal gezond en gelukkig zijn!

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al lang katteneigenaar. Haar twee Russische Blues zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

Gerelateerde artikels

  • Kennismaken met de dierenarts

    U wilt ongetwijfeld het allerbeste voor uw kitten en één van de belangrijkste dingen die u moet doen is het vinden van een uitstekende dierenartspraktijk.
  • De levensfasen van katten: de beste zorg voor je kat op elke leeftijd

    Leer over de zes levensfasen van een kat, van de kittenfase tot de geriatrische kattenfase, en tips voor de beste verzorging van je kat in elke fase van haar leven.
  • Vrij van haarballen

    Katten zijn erg schone wezens en uw kitten zal ongeveer vijf uur per dag besteden aan persoonlijke verzorging door haar vacht te likken.
  • Is chocolade slecht voor katten?

    Chocola is bekend als giftig voor honden, maar het kan ook giftig zijn voor katten. Leer waarom chocolade slecht is voor katten & wat je moet doen als je kat het gegeten heeft.

Gerelateerde producten