Prebiotica voor katten: Wat het is en waarom ze zo belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering van katten?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een kat eet uit een kom met droge brokken in het midden van een keuken

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De natuur is een prachtig en fascinerend iets. Zoals alle zoogdieren en mensen, hebben katten miljarden organismen zoals bacteriën in de darmen (als groep aangeduid als het darmmicrobioom) die een rol spelen in veel natuurlijke processen. Katten onderhouden met deze organismen iets dat een symbiotische relatie wordt genoemd, wat betekent dat ze samen leven en op veel manieren van elkaar profiteren. 

Er zijn veel verschillende microbiomen in het lichaam van je kat, zoals op de huid en in de bek, maar het darmmicrobioom is wel een heel bijzondere. Veel wetenschappers zijn enthousiast over het darmmicrobioom omdat er steeds meer geweldige en belangrijke rollen worden ontdekt van het bioom voor de dagelijkse gezondheid. 

Hier komen de prebiotica om de hoek kijken. 

Wat prebiotica zijn en wat ze doen

Prebiotica zijn soorten vezels die de organismen in het microbioom voeden (omdat zelfs micro-organismen moeten eten!).

Vezels in voedsel kunnen grofweg worden onderverdeeld in (in water) oplosbare vezels en niet-oplosbare vezels. Prebiotica zijn oplosbare vezels in ingrediënten zoals bietenpulp, lijnzaad en pompoen. Ze voeden de 'goede bacteriën' van het microbioom, dus ze zijn absoluut essentieel voor het behoud van een gezond evenwicht, zoals de natuur het bedoeld heeft.

De goede bacteriën breken voedselingrediënten af, zoals vezels, die het lichaam van je kat niet zelf kan afbreken. Dit afbreekproces produceert vetzuren met een korte keten, evenals andere voedingsstoffen, die de darmcellen voeden en de darmen gezond houden. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat schadelijke bacteriën buiten gehouden worden dankzij een sterkere darmwand. De goede bacteriën helpen ook belangrijke vitaminen te produceren en versterken het immuunsysteem, waardoor de 'ongezonde' bacteriën onder controle gehouden worden.

Misschien heb je ook wel eens van 'probiotica' gehoord. Het is belangrijk om te weten wat het verschil tussen de twee is.

Prebiotica en probiotica

Probiotica zijn de goede bacteriën zelf. Een probiotisch supplement is gericht op het ondersteunen van de populatie goede bacteriën door er eenvoudigweg meer aan toe te voegen. Hoewel dit een goed iets is voor de gezondheid van de darmen en de bescherming tegen bepaalde ziekten, hebben probiotica ook enkele nadelen ten opzichte van prebiotica.

De maag is een meedogenloze, zure omgeving. Veel van de bacteriën in probiotische supplementen overleven deze omgeving niet, waardoor ze niet op de juiste plek in de darmen terechtkomen. Daarnaast vormen zelfs de miljoenen bacteriën die de omgeving van de maag wel overleven maar een heel klein deel van de biljoenen bacteriën die in het darmmicrobioom leven. Het effect van probiotica is daarom vaak maar van korte duur.

Prebiotica worden daarentegen niet door de maag beïnvloed, waardoor ze altijd op de goede plek terechtkomen. En omdat het vezels zijn, kunnen prebiotica ook andere voordelen met zich meebrengen.

De vele voordelen van prebiotica voor je kat

Vezels helpen de verplaatsing van voedsel in de darmen te vertragen, waardoor het kan helpen bij diarree. Tegelijk vult het ook de ontlasting aan, waardoor het kan helpen bij constipatie. Best slim toch? 

Vezels helpen je kat ook langer een vol gevoel te geven, waardoor ze slank en fit blijven. Ze kunnen ook helpen bij eventuele gewichtsproblemen. 

Het darmmicrobioom is ook erg belangrijk voor het immuunstelsel van je kat. Door deze omgeving, net als de goede bacteriën die er leven, goed gevoed te houden, kunnen infecties beter worden bestreden, blijft het immuunsysteem sterk en wordt het risico op auto-immuunziekten kleiner. 

Het is belangrijk om te onthouden dat alle diëten compleet en evenwichtig moeten zijn, dus spreek eerst je dierenarts voordat je zomaar een ingrediënt toevoegt of van voer wisselt.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA