Je eerste kitten in huis

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een kitten is niet alleen schattig, maar heeft als huisdier nog meer leuke pluspunten. Katten zijn van nature schone dieren en wanneer ze volwassen zijn kunnen ze behoorlijk onafhankelijk worden. Daarom nemen ze meestal minder tijd dan bijvoorbeeld honden in beslag. 

Kittens zijn speels en amusant, maar je kan niet lichtvaardig beslissen een kat in huis te nemen. Je kitten kan wel 15 tot 20 jaar blijven leven, dus het is belangrijk om je voor te bereiden op een langdurige tijdsinvestering. 

In dit artikel vertellen we wat je nodig hebt voordat je kitten arriveert. Hoe je de eerste dagen zo ontspannen mogelijk doorkomt en hoe je kan herkennen dat je kitten zich niet lekker voelt.

Basisbenodigdheden voor je nieuwe kitten

Er zijn een aantal basis dingen die kittens nodig hebben om een zo goed mogelijke start te maken en op te groeien tot gezonde, gelukkige en vriendelijke katten.

Ten eerste – een kitten heeft één of twee kattenbakken nodig. De kattenbak is voor haar wat een toilet is voor ons. Wij hebben ons toilet liever niet naast de eettafel of ergens waar anderen ons kunnen zien! Dat geldt ook voor katten. Je kitten zal de kattenbak sneller gebruiken als hij ergens ver van het voer in een rustig deel van het huis staat.

De meeste kittens hebben van hun moeder en broertjes en zusjes geleerd hoe ze een kattenbak moeten gebruiken. Voor veel kittens is het instinctief, maar sommige hebben wat aansporing nodig om naar de juiste plek te gaan. Je kan je kitten helpen door haar na het eten in de kattenbak te plaatsen of wanneer ze wakker worden na een dutje. Houd ook in de gaten wanneer ze ergens naar lijkt te zoeken. Zolang je kitten nog jong is, is het beter om meerdere kattenbakken te hebben, zodat er altijd eentje makkelijk bereikbaar is.

Je kitten heeft ook een krabpaal nodig. Krabben is normaal en natuurlijk kattengedrag; het helpt ze zich uit te strekken, te bewegen en hun klauwen gezond te houden. Ook geven ze zo belangrijke feromonen af aan hun omgeving. Als je geen geschikte krabpaal en/of -mat aanbiedt, zal je kitten waarschijnlijk kiezen voor je meubels of je tapijt!

Voeding is ook een erg belangrijk onderdeel van het verzorgen van een kitten. Je kitten kan zich alleen tot een gezonde, sterke kat ontwikkelen als ze de juiste voeding krijgt. Geef haar altijd een hoogwaardig, compleet en gebalanceerd voer dat bedoeld is voor kittens, en niet voor volwassen katten. Opgroeiende katten hebben andere behoeften dan volwassen katten. 

Kittens hebben een kleine maag, dus ze moeten in het begin altijd voedsel tot hun beschikking hebben; daarna ga je over op 4-6 maaltijden per dag. Voerautomaten met een timer zijn erg nuttig als je overdag weg van huis bent. Onthoud dat er altijd vers drinkwater beschikbaar moet zijn.

Je kitten heeft ook regelmatig bezoekjes bij de dierenarts nodig, voor controles en inentingen en later voor de castratie/sterilisatie. De inentingen beginnen meestal rond week 8 en 9 en de castratie/sterilisatie gebeurt wanneer je kitten 4 tot 6 maanden oud is. Vraag de dierenarts welke leeftijd hij aanraadt voor inentingen en castratie/sterilisatie.

Bereid je op je nieuwe aankomst voor

Katten zijn subtiele en complexe wezens, dus lees van tevoren veel en zorg ervoor dat je aan al haar behoeften kan voldoen. 

Een nieuw thuis is spannend, vooral als er kinderen of andere dieren zijn. Bereid je erop voor om je kitten een aantal dagen rustig te laten wennen, zodat ze zich veilig en op haar gemak voelt. Geef je kitten in het begin een rustige plek, zoals een extra slaapkamer, en maak je geen zorgen als ze zich verbergt. Zorg ervoor dat ze op haar veilige plek voer, water, een kattenbak en een krabpaal tot haar beschikking heeft en laat haar zelf bepalen wanneer ze naar je toe wil komen. Probeer haar niet te overweldigen met knuffels en aandacht, zo maak je haar alleen maar bang.

Katten zijn van nature solitaire dieren en houden er vaak niet van om geknuffeld of opgepakt te worden. Ook bewegen ze zich in alle drie de dimensies. Dat betekent dat ze hoge plekken nodig hebben om uit te rusten, op verkenning te gaan en zich terug te trekken van het drukke mensenleven.

Herkennen wanneer je kitten ziek is

Zorg ervoor dat je weet wat normaal is voor je kitten. Katten zijn er heel goed in om zich te verbergen wanneer ze ziek zijn en klinische tekenen zijn niet altijd zo duidelijk als diarree, bijvoorbeeld. Als je goed let op haar eet-, toilet-, speel- en slaapgewoontes, zal je snel herkennen wanneer je kitten ziek is en zo snel mogelijk de juiste medische hulp inroepen.

Omdat ze zo klein zijn, kunnen kittens snel erg zwak worden wanneer ze ziek zijn. Let op tekenen als tranende ogen of een loopneus, niesen en hoesten. Het is normaal als een kitten veel slaapt, maar als ze gedurende de dag niet regelmatig spelen of niet eten of drinken, moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Als je ziet dat ze overgeeft of diarree heeft, moet je ook contact met de dierenarts opnemen. Het is normaal als een kitten last krijgt van haar maag van de stress van een verhuizing. Kittens raken echter snel uitgedroogd, dus neem altijd het zekere voor het onzekere en vraag om advies als je je zorgen maakt.

Gecontroleerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten