Bloed in ontlasting van hond - Moet je je zorgen maken?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bloed zien is altijd verontrustend, wat de omstandigheden ook zijn. En bloed in de ontlasting van je hond is daarop geen uitzondering. Soms zie je heel helder rood, vers bloed, maar een bloeding hoger in de darmen veroorzaakt een donkerder, zwarter aanblik, die misschien onopgemerkt blijft als een bloeding. Er zijn veel verschillende redenen waarom je bloed in de ontlasting kunt zien, en deze lopen uiteen van redelijk onschuldig tot mogelijk levensbedreigend, dus het is goed om te weten wat je moet doen als je het ziet. Laten we eens kijken naar de mogelijke veel voorkomende oorzaken en wanneer je actie moet ondernemen.

Veel voorkomende oorzaken van bloed in de ontlasting van honden

  • Dikkedarmontsteking. Dit is een ontstoken dikke darm en dit komt vrij vaak voor bij honden. Door de ontsteking en het feit dat je hond zich inspant om zijn behoefte te doen, is er vaak vers bloed en slijm te zien. Colitis wordt vaak veroorzaakt door ondoordacht eten, zoals het plunderen van de vuilnisbak, maar het kan ook ernstigere oorzaken hebben.
  • Hemorragische diarree of maag- en darminfectie (gastroenteritis). Dit kan heel snel zeer ernstig worden. Het wordt veroorzaakt door virusziekten, bijv. het parvovirus, dus het is van groot belang dat je je hond regelmatig laat inenten.
  • Darmletsel Het inslikken van scherpe voorwerpen zoals botten of steentjes kan het slijmvlies van de darmen beschadigen en bloedingen veroorzaken.
  • Chronische darminfecties, zoals door voeding of antibiotica veroorzaakte darminfectie.
  • Parasieten. Probeer de parasietenbestrijding van je hond op peil te houden, zoals je dierenarts aanbeveelt.
  • Kanker of darmpoliepen.
  • Voedselallergieën of voedselintolerantie.
  • Gifstoffen. Bepaald gif zoals knaagdierenvergif kan tot bloedingen leiden in het hele lichaam, waaronder de darmen.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van bloed in de ontlasting van je hond, maar wanneer kun je gerust zijn en wanneer moet je naar de dierenarts?

Wanneer je je zorgen moet maken

Het zien van bloed in de ontlasting is niet per se een 'sprint meteen naar de dierenarts noodgeval', hoewel het schokkend kan zijn. De meeste gevallen van dikkedarmontsteking gaan bijvoorbeeld binnen een dag of twee vanzelf voorbij. Er zijn echter momenten dat je je zorgen moet maken en zo snel mogelijk hulp moet zoeken.

  • Ernstige diarree. Of er nu bloed aanwezig is of niet, ernstige, dunne diarree kan heel snel leiden tot uitdroging en verlies van belangrijke mineralen, vooral als je hond ook nog moet overgeven. Als er bloedverlies optreedt, kan je hond ook snel bloedarmoede krijgen. Zorg ervoor dat je het je dierenarts vertelt als je hond niet gevaccineerd is, want infectieziekten vormen een groot risico voor andere patiënten in de kliniek.
  • Voelt je hond zich slecht of is hij levenslustig? Jij kent je hond beter dan wie dan ook. Als hij levenslustig, gelukkig en alert lijkt, en hij eet en speelt normaal, dan kun je waarschijnlijk een dag of twee wachten en kijken of het vanzelf beter gaat. Maar als je hond lusteloos lijkt, piept van de pijn of stopt met eten, moet je naar je dierenarts gaan.
  • Hoe lang is het al gaande? Zelfs als je hond levenslustig en gezond lijkt, is het beter om het te laten onderzoeken als het bloed langer dan 48 uur te zien is.
  • Was er een gebeurtenis waardoor het begon? Het mag misschien logisch lijken, maar probeer altijd terug te denken aan de laatste paar dagen voordat je het bloed voor het eerst zag. Heeft je hond een bot als lekkernij gehad of eten uit de vuilnisbak gestolen? Heb je vergif in de tuin gebruikt dat hij misschien heeft gevonden? Stel je buren dezelfde vragen. Heb je het voer van je hond plotseling aangepast?

Als je inderdaad besluit dat je naar de dierenarts moet, is het heel handig als je een monster van de ontlasting kunt meenemen. Je dierenarts zal deze willen testen op parasieten, bloedinfecties, enz. Zelfs foto's kunnen nuttig zijn als je wordt verrast en geen monster kunt nemen.

Het is mogelijk dat slechts een paar dagen behandeling en wat licht verteerbaar voer voor het herstel alles is dat er nodig is. Het kan echter nodig zijn dat je dierenarts bloedonderzoek doet en zelfs foto's maakt, zoals röntgenfoto's of echografie, als er een risico is op vreemde voorwerpen of letsel. Als er sprake is van zaken als IBD en mogelijke tumoren, dan kan een biopsie of operatie nodig zijn.

Als je je zorgen maakt, vraag het dan aan je dierenarts. Wij zouden altijd liever het zekere voor het onzekere nemen.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA