Hoe zorg je voor ongeneeslijk zieke huisdieren

$authorText
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Huisdieren zorgen voor zoveel vreugde in ons leven, dat ons hart breekt wanneer het einde van hun leven nadert. Zorgen voor een dierbare metgezel in de laatste fase van zijn leven is een van de moeilijkste dingen die er zijn voor een baasje, of het nu om ziekte of ouderdom gaat. Ongeneeslijk zieke huisdieren hebben veel zorg nodig. Zowel emotioneel als financieel kan dat een zware last zijn. Als je zorgt voor een ongeneeslijk ziek huisdier, geven we je hier wat informatie en hulpmiddelen om de situatie wat makkelijker te maken.

Huisdieren met een ongeneeslijke ziekte

Rustende kat kat op een bank met wazige achtergrond schattige grappige kat close-up huiskat ontspannen kat rustende kat spelende kat thuis elegante kat
Wanneer je hond of kat gediagnosticeerd wordt met een ongeneeslijke ziekte, moet je een aantal moeilijke beslissen nemen. Het is heel normaal om er alles aan te willen doen om het leven van je maatje te verlengen, maar er kunnen financiële beperkingen of andere factoren zijn die een grens stellen aan wat je kan doen. De prognose van je huisdier kan een hoop emotie oproepen, zoals gevoelens van schuld, hopeloosheid, frustratie en rouw bij het vooruitzicht snel afscheid te moeten nemen. Hieronder volgen enkele stappen die je kan zetten om met de situatie om te gaan en om je huisdier de best mogelijke zorg te bieden.

  • Praat met je dierenarts. Het is een goed idee om notities te nemen. Ook kan je een vriend of familielid meenemen om je te helpen onthouden wat de dierenarts zegt. Wees niet bang om vragen te stellen over de diagnose, zoals welke methode er gebruikt is. Ook is het belangrijk om te vragen naar de prognose en de behandelopties. Vraag of de behandeling meteen moet beginnen. Misschien is er tijd om verschillende opties te overwegen.
  • Doe onderzoek naar de ziekte van je huisdier. Als je meer kennis opdoet, kan je niet alleen beter met de dierenarts communiceren, maar kom je ook meer te weten over zorg, behandelopties en steungroepen. Er is een hoop slechte informatie op het internet, dus gebruik altijd betrouwbare bronnen, zoals artikelen van dierenartsopleidingen, liefdadigheidsinstellingen (bijv. de RSPCA) of andere gerenommeerde organisaties.
  • Wees realistisch. Overweeg hoeveel je kunt uitgeven aan zorg en of je baan of andere verplichtingen je genoeg ruimte bieden om je zieke huisdier voltijds te verplegen. Bespreek eventuele beperkingen met de dierenarts en je familie.
  • Geef jezelf de ruimte om te rouwen. Misschien voel je je schuldig dat je rouwt over een huisdier dat nog in leven is, maar het heeft geen zin om je gevoelens te ontkennen of te onderdrukken. Verwerk je emoties op een gezonde manier: wees er eerlijk over, houd een dagboek bij of praat erover met iemand die je begrijpt. Maak foto's en video's om herinneringen vast te leggen. Op die manier voel je je mentaal en emotioneel beter in staat om je te richten op de behoeftes van je huisdier.
  • Neem niet te snel beslissingen. De prognose van je huisdier kan overweldigend zijn. Geef jezelf de tijd om de situatie te verwerken en verken alle opties voordat je een beslissing neemt. Zo maak je niet alleen de beste keuze voor je huisdier, maar zal je je later ook niet schuldig voelen. Het is belangrijk om te onthouden dat een prognose geen houdbaarheidsdatum is. Dieren verrassen ons vaak door niet alleen langer te leven dan de dierenarts verwacht, maar gedurende deze tijd ook een goede kwaliteit van leven te hebben.

Wat kan je verwachten van ongeneeslijk zieke huisdieren

De precieze symptomen hangen af van de specifieke ziekte, maar hieronder volgen enkele dingen die jij en je huisdier kunnen tegenkomen bij het verdere verloop van de ziekte:

  • Bijwerkingen. Bespreek bij het verkennen van de behandelopties de potentiële bijwerkingen met de dierenarts. Bijwerkingen zijn vaak mild of zelfs afwezig, maar soms kunnen ze de levenskwaliteit van je huisdier verstoren of schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan een dilemma zijn of je je huisdier al dan niet medicijnen moet geven, dus overweeg alle beschikbare opties.
  • Incontinentie. Wanneer je huisdier zwakker wordt, verliest hij misschien de controle over zijn blaas. Ook verlies van mobiliteit kan zijn toiletgewoonten verstoren. Praat er met de dierenarts over hoe je je huisdier het beste kunt helpen. Misschien kan hij je speciale incontinentieproducten voor honden of katten aanbevelen.
  • Minder eetlust. Je huisdier is misschien niet meer geïnteresseerd in voer. Dit kan een teken zijn dat hij pijn heeft of dat het einde nadert, maar het is belangrijk niet al te snel conclusies te trekken. Misschien smaakt het voer dat hij krijgt niet lekker meer of heeft hij last van maagdarmklachten. Praat met de dierenarts als je huisdier stopt met eten. Het probleem kan tijdelijk en oplosbaar zijn.
  • Pijn. Je huisdier kan jammeren of janken om je te laten weten dat hij pijn heeft, maar dat is niet altijd het geval. Vooral katten hebben de neiging hun pijn te verbergen. Tekenen van pijn zijn onder andere veel hijgen, zich verbergen, niet willen bewegen en kieskeurig zijn bij het eten. Als je huisdier tekenen van pijn vertoont, kan je het met de huisarts over pijnbestrijding hebben. Geef je huisdier nooit medicijnen zonder recept, tenzij op instructie van de dierenarts. Zo voorkom je dat je de situatie erger maakt.
  • Ongemak. Verlies van mobiliteit kan ook pijn, ongemak en doorligwonden veroorzaken. Je kunt het ongemak verlichten door je huisdier een zachte ondergrond te geven om op te liggen. Een warm bed kan extra comfort geven en pijn verlichten.

Haal zoveel mogelijk uit jullie samenzijn

Oudere vrouw laat haar Beagle uit op het platteland** Opmerking: lichte korreligheid, bij voorkeur in klein formaat
Afhankelijk van hoever de ziekte gevorderd is, kan je huisdier waarschijnlijk nog een tijdje van het leven genieten na de diagnose. Profiteer van deze tijd om bijzondere herinneringen te maken. Laat je huisdier in deze laatste periode zo gelukkig mogelijk zijn. Neem hem zoveel mogelijk mee naar zijn favoriete plekjes en laat hem zijn favoriete activiteiten doen. Laat hem ook genieten van zijn favoriete voer, voor zover dit niet ingaat tegen de behandeling.

Gebruik deze tijd om te genieten van het samenzijn en maak foto's en video's om alles vast te leggen. Dit is ook het moment om tastbare herinneringen te verzamelen, zoals haren van de vacht of een pootafdruk.

Zorg in de laatste fase van zijn leven

Naarmate de ziekte van je huisdier voortschrijdt, moeten er enkele beslissingen worden genomen. Dit kan moeilijk zijn, maar is goed om te weten wat de mogelijkheden zijn.

  • Hospices. In sommige gebieden zijn er hospices beschikbaar voor huisdieren, onder toezicht van dierenartsen. Dit wordt ook wel palliatieve zorg genoemd. Als een dergelijk programma niet beschikbaar is waar je woont, is het misschien mogelijk om je huisdier thuis palliatieve zorg te geven. je dierenarts kan je alles wat je nodig hebt verschaffen om je huisdier zo min mogelijk pijn te laten lijden. Dit is een goede optie voor huisdieren die tot aan het einde een zekere kwaliteit van leven kunnen hebben en voor baasjes die de tijd hebben om 24 uur per dag intensieve zorg te geven.
  • Euthanasie. Geen enkel baasje wil de moeilijkste beslissing van allemaal nemen, maar soms is dit de beste optie voor een dier dat veel lijdt. Dieren krijgen bij euthanasie een grote dosis verdovingsmiddel toegediend, zodat ze het bewustzijn verliezen en vredig inslapen. Je kan er zeker van zijn dat je huisdier geen pijn voelt tijdens dit proces. Het is aan te raden om een dagboek bij te houden over de activiteiten en het gedrag van je huisdier, zodat je goed in de gaten kunt houden wanneer en hoeveel hij begint af te takelen. Als je denkt dat het tijd is om aan euthanasie te denken, vraag dan de dierenarts om advies. Wees niet bang om zoveel vragen te stellen als nodig is. De procedure wordt meestal uitgevoerd in de praktijk van de dierenarts, maar soms kan het ook thuis, waar jij en je huisdier je beter op jullie gemak voelen. Naderhand zal de dierenarts je helpen om je laatste wensen voor het lichaam van je huisdier uit te voeren, zoals een begrafenis of een crematie. Dit zal waarschijnlijk een moeilijke tijd zijn, dus geef jezelf de gelegenheid om te rouwen en onthoud dat je de beste keuze hebt gemaakt voor je dierbare huisdier.

Ondersteuning en zelfzorg

Alsof de fysieke en emotionele last van het zorgen voor een ziek dier nog niet zwaar genoeg is, komt er vaak ook een gevoel van eenzaamheid bij. Helaas kan je van vrienden en familie soms weinig sympathie verwachten, omdat ze niet begrijpen hoe gehecht je bent aan je huisdier. Je vindt misschien dat je huisdier gedurende deze tijd al je aandacht verdient, maar het is belangrijk om ook aan jezelf te denken. Niet alleen om je stress onder controle te houden, maar ook om beter in staat te zijn om voor je huisdier te zorgen.

Wees je ervan bewust dat je er niet alleen voor staat. Organisaties kunnen je helpen deze zware tijd door te komen. Ze kunnen gratis vertrouwelijke begeleiding aanbieden of mogelijkheden verschaffen om andere mensen te ontmoeten die ook een huisdier verloren hebben.

Er zijn weinig dingen die moeilijker zijn dan zorgen voor ongeneeslijk zieke huisdieren. Het vooruitzicht om afscheid te moeten nemen van je beste maatje is buitengewoon pijnlijk. Als je echter genoeg kennis in huis hebt en over een netwerk beschikt dat je kan ondersteunen, zal het makkelijker zijn om je aandacht te richten op de tijd die je nog samen hebt met je dierbare kat of hond.

Auteur

Jean Marie Bauhaus

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten